FAQ/Vanliga frågor

Det kan dyka upp mängder av frågor kring domännamn,  webbhotell, e-post, VPS, SSL och många av de andra tjänsterna vi säljer. Här försöker vi svara på de vanligast förekommande tankarna.

Har vi missat något? Hör av er till oss så hjälper vi till och fyller på FAQn. 

En domän är egentligen ett förtäckt IP nummer och kom till just för att förenkla adresseringen på internet, istället för att behöva komma ihåg 132.12.145.32 så använder man abcdefgh.se

Ett webbhotell är “din hårddisk på nätet”, alla hemsidor består av texter och bilder, dessa textfiler och bildfiler behöver placeras någonstans, nämligen på ett webbhotell. 

I ett webbhotell ingår också e-post och ibland andra tjänster. 

Till webbhotellet kopplar man en eller flera domäner som era besökare sedan kan skriva in i sin webbläsare för att se era texter och bilder på webbhotellet.

Det här är en ganska vanlig fråga och det är inte lätt att hålla isär alla olika begrepp i vår ibland lite luriga bransch. En domän är en adress på internet, till exempel domello.com Ett webbhotell kan man likställa med en hårddisk på internet där en hemsida är installerad. Ofta (även hos oss) så ingår också e-post i webbhotellet så att man kan använda sin egna domän för e-post, till exempel fornamn.efternamn@mindoman.se

En toppdomän är det som kommer längst till höger i en URL (Uniform Resource Locator eller internetadress), alltså efter ”.” punkten. Subdomänen finner vi på andra sidan, längst till vänster i URLen, ofta ”www” eller ”ftp”, många har säkert sett ”intra” på sina arbetsplatser också. Kvar finns då huvuddomänen som vi hittar mellan dessa två, ofta bolagsnamnet eller varumärket. www (subdomän) . domello (huvuddomän) . com (toppdomän)

subdomän huvuddomän toppdomän

Ja, det går oftast fint, lite olika regelverk gäller för olika domän, men oftast är det som sagt inga problem. Man bör dock tänka sig för när det gäller specialtecken, det kan till exempel bli problem med e-post om man använder å ä eller ö i en domän. Vår rekommendation är att man registrerar domännamn både med och utan å ä ö och att man sedan använder domänen utan specialtecken som huvuddomän och sedan bara vidarekopplar domänen med specialtecken till huvuddomänen. (Vidarekoppling ingår alltid när du köper en domän hos oss).

I internets början så kunde endast företag registrera .se domäner, nu är det lite enklare och vem som helst får registrera sin domän under .se. Det som krävs och som är lite annorlunda jämfört med till exempel en .com domän är att .se kräver ett organisations- eller personnummer.

Det är relativt enkelt, på vår startsida finner ni en sökmotor, sök efter den domän ni önskar registrera och klicka sedan på ”Beställ”.

Kärt(?) barn har många namn… En auktoriseringskod, också kallad för authkod, authorization code eller EPP kod är helt enkelt en unik nyckel som många domäner har (ännu en gång är det lite olika regler beroende på vilken toppdomän vi pratar om) som används när man flyttar en domän från en leverantör till en annan. Vill ni till exempel flytta en .se domän till oss så behöver vi veta auktoriseringskoden för att kunna flytta över domänen.

Det är olika för olika toppdomäner, .se och .nu går på några sekunder förutsatt att man har all information så som auktoriseringskod och korrekta kontaktuppgifter medans en .com domän ofta tar runt 5 dagar att flytta. Även här gäller olika regelverk för olika toppdomäner.

Whois används för att kolla upp vem som äger en domän, vart den är registrerad, när den löper ut, när den registrerades och vilka namnservrar den använder. Informationen man kan hitta i en whois-sökning skiljer lite beroende på vilken toppdomän man söker på. Testa att söka på en upptagen domän i vår sökmotor och klicka på ”Whois” så får ni se hur det ser ut.

Ett registry är den entitet, ett bolag eller som i Sveriges fall en stiftelse som driver en toppdomäner. Stiftelsen som driver .se och .nu heter IIS, medans .com, .net och några andra toppdomäner drivs av det Amerikanska bolaget Verisign. Det är dessa bolag och stiftelser runt om i världen som sätter regelverken för respektive toppdomän, regelverk som vi som återförsäljare sedan måste följa.

Självklart står det företaget eller personen som registrerar domänen som ägare. Detta är väldigt viktigt då ett domännamn räknas som en immateriellrättighet, precis som en varumärkesregistrering hos PRV eller ett registrerat patent. 

Acceptera aldrig som kund att någon annan till exempel en webbyrå står som ägare på er domän, ni skall alltid äga rättigheten till ert namn, både och och offline.

Hos oss ingår alltid vidarekoppling, DNS editor och privacy whois. 

Självklart får ni också tillgång till en kontrollpanel för att hantera dessa extratjänster.

Ja, vi erbjuder idag över 600 olika toppdomäner. I dagsläget finns det så otroligt mycket mer än bara .se .com eller .nu

På vår sida om domännamn hittar du hela listan på alla de toppdomäner vi kan registrera.

Ja! Hos oss ingår alltid “Privacy whois” när ni registrerar en domän. Den slås på som standard men går att stänga av i kontrollpanelen.

Så gott som alla klarar sig med ett par gigabyte på sitt webbhotell. Det som kan göra att man behöver mer utrymme är om man till exempel har många och stora bilder, vanligast hos e-handlare och fotografer.

Nej, det ingår en enkel kontrollpanel och skulle du ändå stöta på problem så finns vi på telefon, mail och chatt!

Ja, utan domännamn går det tyvärr inte att ha en hemsida. Varje hemsida behöver ha sin egna adress.

Detta är tyvärr inte helt ovanligt, men lugn, det finns hjälp att få. Vi hjälper våra kunder att förvärva domännamn, antingen direkt eller via en partner. Ibland kan man gå den juridiska vägen och hävda sin rätt till ett domännamn och ibland får man helt enkelt köpa loss domänen. 
Olika regelverk gäller dock för olika toppdomäner, så kontakta oss gärna så tittar vi närmre på just ert case.

Vi erbjuder i skrivande stund över 600 olika toppdomäner, fler än de flesta webbhotell i Sverige. Klicka in på vår sida om domännamn för att hitta hela listan.

Vi tillämpar automatisk förnyelse på samtliga av våra toppdomäner. Detta innebär att ni aldrig behöver oroa er för att missa en förnyelse och därmed tappa en domän.

Det enklaste är att använda sökmotorn på vår startsida, där kan ni söka bland alla våra tillgängliga toppdomäner.

Vi sparar bara de uppgifter som krävs för att registrera respektive domännamn som ni beställer, samt den information som vi behöver för fakturering/betalning. 

Vi säljer självklart ingen kundinformation vidare till tredjepart och önskar ni att vi tar bort era uppgifter så gör vi självklart det.

Inga problem, inne på vår kontrollpanel så kan ni enkelt installera WordPress och många andra populära CMS verktyg som Joomla och Drupal med några enkla knapptryck!

För att ta reda på  vem som äger en speciell domän gör man en så kallad “Who is” slagning. Hos oss använder du vår domänsökmotor på startsidan, skriver in den domänen du vill hitta ägaren för, klickar på sök och sedan på “Who is”.

Beroende på toppdomän så visas inte alltid ägaren, då får man ofta gå till respektive registry för mer information, alternativ prata med det webbhotell som registrerat domänen.

×
×

Kundvagn