Här är 10 saker du troligtvis gör fel med dina kampanjer i Google Ads (f.d. Adwords)

Här är 10 saker du troligtvis gör fel med dina kampanjer i Google Ads (f.d. Adwords)

Google Ads

Har du testat Google Ads (f.d Adwords) men fått känslan av att du bara kastar pengar i sjön? Då är den här guiden för dig!

Google Ads kan tyckas verka enkelt: Lägg til några sökord, sätt en budget sen väntar man på att leadsen trillar in. För visst är det så det fungerar? Nja.. Inte riktigt.

Här kommer 10 saker som du troligtvis gör fel när du skapar dina kampanjer i Google Ads. Följer du våra råd kommer du garanterat få ner dina kostnader och förhoppningsvis få in mer kunder till ditt företag.

 1. Använder broad match
  Broad match innebär att Google visar en annons för alla sökord som kan vara relevanta.
  Det vill säga, har man angett sökordet “kontor” och använder sig av broad match kommer Google tycka att det är lämpligt att visa annonsen när personer söker efter
  * Kontor i Hongkong
  * Vart ligger Swedbanks kontor i Västervik
  * Bröllopslokal
  * ArbetsförmedlingenPå ytan kan en kampanj se riktigt bra ut, mycket klicks och liten kostnad. Men kollar man närmare kommer alla klicks från helt orelevanta sökningar.
 2. Fel typ av sökord
  Ett vanligt misstag är att man inkluderar sökord som är alldeles för breda och ospecifika. Exemplet med kontor ovan är perfekt. Ponera att en företagare hyr ut kontor i centrala Stockholm, hen väljer sökordet “kontor” för sin annons.Problemet är att sökordet är alldeles för brett och ospecifikt. Googlar en person på “Kontor” betyder det inte nödvändigtvis att man vill hyra ett kontor, man kanske vill få upp fakta om hur mycket det brukar kosta eller något helt annat. Besökaren är helt enkelt i ett alldeles för tidig stadie i sitt köp för att göra ett riktigt beslut.
 3. Struntar i negativa sökord
  De flesta känner faktiskt inte ens till den här funktionen. Med negativa sökord kan du se till att din annons inte visas när irrelevanta sökord är med i sökfrasen. Inkluderar man till exempel “Luleå” i sin lista med negativa sökord, kommer annonsen aldrig visas om ordet “Luleå” finns i en sökning.Negativa sökord är ett måste om man vill få ut maximal prestanda från sin kampanj!
 4. Fel budgivningsstrategi
  Google Ads erbjuder flera typer av strategier för budgivning, allt från manuella bud till automatiska bud som ska ge maximal konvertering. Det sistnämnda är väldigt lockande, varför skulle man inte välja att få så många konverteringar som möjligt?Problemet ligger i att Google behöver information om hur mycket en konvertering ska kosta. Med en helt ny kampanj utan några konverteringar kan Google spendera upp all din budget i hopp om att få en konvertering.I början är det alltid rekommenderat att använda sig av manuell budgivning eller strategin som kallas för “maximera klick”.
 5. Struntar i Quality score
  Google betygsätter din annons från 1-10 med det som kallas Quality score (förkortat QS). Som annonsör på Google Ads vill du alltid eftersträva ett så högt QS som möjligt, då det ger fler fördelar, bland annat en lägre kostnad per klick.Har man ett lågt QS händer motsatsen, du hamnar längre ner i resultaten samtidigt som du får betala mer per klick.
 6. Spårar inte konverteringar
  Man struntar i att kolla om annonserna faktiskt ger någon avkastning eller ej. Drar man igång en digital annonskampanj är det otroligt viktig att an kolla om den genererar kunder eller ej, annars kan man omöjligt veta om annonserna skapar försäljning eller ej.
 7. Begränsar inte räckvidden
  Om du driver ett företag som erbjuder tjänster inom en viss stad eller speciell ort är det viktigt att man begränsar vart annonsen visas. Man vill inte att annonserna dyker upp i sökresultaten för personer i Motala när man är baserad i Stockholm.Samma sak gäller för produkter eller tjänster som gäller i hela Sverige. Se till att begränsa annonsen till Sverige som land, annars riskerar du att få besökare från andra länder.
 8. Ingen mobilanpassning
  Numera står mobila enheter som smartphones och surfplattor för ungefär 50 % av all trafik från sökmotorer. Ändå är det många företagare som väljer att inte mobilanpassa sina hemsidor för dessa besökare.Resultatet av detta blir att potentiella kunder klickar på din annons, men lämnar kort därefter eftersom hemsidan är så pass svår att navigera.Pengar i sjön med andra ord!
 9. Långsam hemsida
  Ingen gillar att vänta. Statistiken säger att 40 % av alla besökare lämnar en hemsida om det tar mer än 3 sekunder.Förutom att det påverkar din konvertering så ger Google dig även ett lägre betyg (QS) om din hemsida tar lång tid att ladda.
 10. Underhåller inte
  Tro det eller ej, men ska man annonsera på Google Ads krävs det konstant underhållning. Det finns flera variabler som kan ändras och påverka ditt resultat.Några exempel
  * Konkurrenterna börjar klicka på dina annonser
  * Google släpper ny uppdatering
  * Konkurrenterna förbättrar sina kampanjer & går om digStruntar man i att regelbundet underhålla kan man få sig en otrevlig överraskning… Antigen i form av 0 klicks eller en spräckt budget.

10 vanliga misstag i Google Ads (Adwords) av Michael Mizerski

Surfa till Mizific AB

Lämna ett svar

×
×

Kundvagn