Världens viktigaste ord!

Språk är viktigt, ord är viktiga och jag har under den senaste tiden pratat med många kunder och partners och det finns ett ord som dyker upp mer och mer, oftare och oftare, nämligen: Konvertering.

Utvecklingen av företags närvaro på internet har gått otroligt fort, när jag började i “internetbranschen” 2007 så handlade diskussioner ofta om värdet att finnas på nätet överhuvudtaget. Behöver man verkligen en egen hemsida, e-post, kan man lita på det?

Men ungefär samtidigt som jag började prata med företag om de stora fördelarna med internet och de möjligheterna som ges till låg kostnad så började också fenomenet sociala medier att slå igenom, Facebook tog fart på allvar och fler och fler människor spenderade mer och mer tid online.

Detta gjorde att företagen började få upp ögonen och snart vart det inget snack om att man skulle ha en hemsida och finnas med på sociala medier.

Men sen då? Nu finns vi här, vi postar våra texter på LinkedIn, våra bilder på Instagram och våra filmklipp på Youtube, men varför? För att få fler följare? För att få en liten egoboost i vårt företagande? För att chefen har sagt att vi ska ”satsa på sociala medier”?

Nu äntligen är det dags för nästa steg med allt arbete som företag lagt ner på internet, konvertering!

Och tyvärr, här brister många och tänker inte hela vägen. Man har blivit relativt bra på att hitta fler följare och att engagera dessa, men man missar målet, att göra om sina följare till betalande kunder.

Det spelar ingen roll om ert företag har 10 000 följare på Instagram, kul absolut, känns gött, absolut, men genererar det pengar på sista raden? Nä, det är bara en kostnad, tid läggs ner, tjänster köps in, men få tänker på syftet, att konvertera följare till kunder.

Syfte borde alltid vara, oavsett aktivitet i företag vara att konvertera följare till hemsidebesökare och hemsidebesökare till kunder.

Samma sak gäller om en säljorganisation sitter och ringer hela dagarna eller om ett företag ställer ut på en mässa, det gör man inte för att det är så otroligt spännande att prata med nya människor hela dagarna (även om det är en trevlig bonus). Nej man vill konvertera dessa samtal och mässbesökare till betalande kunder.

Flödet ser självklart annorlunda ut för olika branscher och företag, men alla aktiviteter borde fokuseras till att ta kunden till nästa steg, till nästa del i ”tratten”. Vi har vart bra på att tratta i andra säljaktivteter, men det haltar på nätet.

Så, hur lyckas man med detta? Några av mina generella punkter är:

  •  Skapa bra innehåll och dela dessa så mycket ni kan i olika kanaler, men se till att driva in trafiken till er site. Äg ert innehåll om det så är en blogg på er hemsida eller bara en ”vanlig” del av er hemsida så se till att allt ert innehåll finns och ägs av er på er hemsida och försök att driva trafiken dit.
  • Väl på hemsidan, se till att ha en hemsida som är bra på att konvertera, är målet att kunden ska kontakta er? Lägg det på startsidan och gör ”kontakta oss”-knappen STOR, det skall inte gå att missa, gör det så enkelt som möjligt för era besökare att hitta ert konverteringsmål.
  • Publicera, mät, finslipa, publicera nytt – En stor fördel med nätet är att det är relativt enkelt att mäta sina framsteg, så våga testa er fram och se till att mät era aktiviteter så att ni vet vad som fungerar och vad som inte fungerar

För att sammanfatta:

Fortsätt att jaga följare, ner med så många personer som möjligt i tratten, men se till att hjälpa alla följare på vägen genom att fokusera på målet, att konvertera så många av era följare som möjligt till betalande kunder.

Konvertering är vad som får jorden att gå runt, världens viktigaste ord!

Lämna ett svar

×
×

Kundvagn