Att tänka på när man startar webbshop

Att tänka på när man startar webbshop

Dags att ge sig in i e-handels racet? Här kommer några punkter som kan hjälpa er att lyckas som e-handlare!

Att starta en e-handel är inte så lätt som man kan tro, det finns gott om fallgropar, mängder av system och leverantörer.

Vi har samlat ett par tips som förhoppningsvis skall hjälpa er på vägen.

 
  • Tänk som om det var en fysisk butik – Skulle ni öppna en fysisk butik så skulle ni säkerligen fokusera på att skapa ett butikskoncept, en design som passade er och er bransch!?
  • Välj en plattform som ni kan växa i – Det finns 100-tals olika system att bygga sin webbshop i och tyvärr finns det inget som passar alla. Beroende på hur många artiklar ni kommer att ha, vilka betallösningar ni vill använda er av, eventuella integrationer till andra system så som lagersystem eller kassasystem så kan valet av system variera.
    Vi jobbar gärna i WooCommerce som är ett tillägg till WordPress, WooCommerce i sig är gratis (likaså WordPress) så det är ett bra system för att komma igång i och man klarar sig dessutom långt då det finns mängder av tillägg till WooCommerce som gör att det kan klara de flesta krav ni kan tänkas ha. En rekommendation här är att betala för ett tema som är speciellt utvecklat för WooCommerce, det underlättar designarbetet och ofta finns bra funktioner för att optimera er shop inbyggda i temat.
  • Glöm inte sociala medier – För att lyckas med sin webbshop så krävs framförallt trafik, trafik kommer ofta från 2 ställen, sociala medier som Facebook, Twitter eller Instagram och Google (se nästa punkt). Gör det enkelt för era besökare och kunder att dela med sig av innehållet i er webbshop!
  • Glöm inte Google – När ni löst delning på sociala medier så är nästa steg att anpassa er shop så att Google har lätt att hitta er, det handlar om att sätta rätt rubriker, använda bra bilder med bra “alt-texter”, bygg sidan så att den är snabb och så att den går att läsa på mobiltelefon och surfplatta (responsivt).
  • Blogga – Låt en del av er hemsida/webbshop vara en blogg och skriv om er bransch och er nisch (och dela era blogginlägg i sociala medier). Det behöver inte vara mycket men försök att engagera era kunder, ta en snabb bild när ni får in nya varor, locka genom att bara ta en bild på pallen som står på lagret, filma när ni packar upp och så vidare, allt för att locka era besökare att titta in på hemsidan och följa er.
  • Mät och testa – Installera någon form av analysverktyg, till exempel Google Analytics så att ni kan flöja vad era besökare gör på hemsidan, vilka sidor och produkter som funkar bäst och vart kunderna lämnar sidan. Vilken typ av marknadsföring ger bäst resultat osv.
  • Ha tålamod – Rom byggdes inte på en dag och det kommer inte er webbshop heller att göra. Nu när er webbshop är färdigbyggd och alla produkter är på plats, betallösningarna är installerade och testade så är det nu det stora arbetet börjar! Börja driva trafik och försöka att hålla koll på er konvertering (hur många av era besökare som faktiskt lägger en order). Fortsätt att lägga upp nya artiklar, fortsätt att blogga och dela på sociala medier.

 

Hoppas ni fått lite idéer och hjälp av dessa tips och vill ni få hjälp så kontakta oss gärna så sätter vi oss och tittar på just ert projekt och vad vi kan göra tillsammans!

Lycka till!

Kommentera

×
×

Kundvagn